Controleer zelf op hoofdluis

Na elke vakantie controleert een groep ‘luizenpluizers’ of er kinderen zijn met hoofdluis. Dit is belangrijk omdat hoofdluizen zich snel kunnen verspreiden. Hoe eerder je begint met behandelen, hoe beter.
Door de coronamaatregelen kunnen de luizenpluizers niet aan het werk. Daarom is het belangrijk dat u zelf uw kinderen controleert op hoofdluis. Doe dit bijvoorbeeld eens per maand of in elk geval na een vakantieperiode.

Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar wel vervelend, omdat ze voor jeuk kunnen zorgen.

Hoe controleert u op hoofdluis?
Het is het beste om te controleren met een luizenkam. Maar u kunt ook met de hand goed kijken of u luizen of neten (de eitjes van de luis) ziet. Kijk vooral in de nek en achter de oren.
Neten zijn klein en grijswit. Ze lijken op huidschilfers of roos, maar ze zitten vast aan het haar.
Luizen zijn donkerder van kleur.
Heeft u kind hoofdluis, dan moet u meteen beginnen met behandelen. Dat kan met een anti-luis middel, maar u moet vooral kammen, kammen, kammen, kammen…en nog eens kammen met een luizenkam.

Laat het ons weten!
Laat het de school weten als uw kind luizen heeft. Dan kunnen ook andere ouders hun kinderen controleren en zo nodig behandelen. Dan zorgen we er samen voor dat de luizen weer verdwijnen.

Meer informatie
Op de website van het RIVM zijn verschillende duidelijke video’s over het herkennen van hoofdluis en hoe u uw kinderen kunt controleren.
Klik op deze link en scroll dan naar beneden voor de filmpjes: https://www.rivm.nl/hoofdluis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *